Telefoon:

072 512 70 44

Email:

reserveren@middelbeek.nl

Openingstijden Frieseweg:

ma-za: 07:30 - 20:00
zo: 09:00 - 11:00

Openingstijden Diamantweg:

ma-vr: 08:00 - 18:00

ELLEN JANSSEN

072 512 70 44

DECORONTWERPER VAN HET KLOKHUIS

Middelbeek bestaat al 75 jaar. In het kader van dit jubileum brachten wij in 2021 een jubileum magazine uit waarin wij een aantal klanten hun verhaal hebben laten vertellen. Stuk voor stuk mooie, indrukwekkende verhalen van lokale ondernemers, die we graag ook delen in dit blog.

Ellen Janssen is een creatieve duizendpoot Uit Alkmaar. Ze werkt als art director, decorontwerper, rekwisiteur, vormgever en setdresser voor theater- en tv-producties als De Dokter Corrie Show van de NPO, het Alkmaarse jeugdtheater Unieke Zaken en vooral voor Het Klokhuis van de NTR. Haar atelier ligt wat verscholen op een bedrijventerrein aan de Pettemerstraat, maar wat Ellen op die plek creëert, is allesbehalve onopvallend.

Het Klokhuis: hoeveel Nederlandse kinderen vanaf een jaar of zeven (en hun ouders) hebben er inmiddels naar gekeken? Het tv-programma wordt al sinds 1988 vijf keer per week uitgezonden en al bijna 25 jaar is Ellen Janssen betrokken bij de productie. Ze ontwerpt de decors van de meestal komische dramascènes, een vast onderdeel van elke aflevering. En rekensommetje met de natte vinger: vijf afleveringen per week, grofweg 250 per jaar en dat een kwarteeuw lang… dat zijn zo’n 6000 Klokhuis-programma’s waaraan Ellen heeft meegewerkt.

De mooiste locaties in Nederland

Voor de enkeling die Het Klokhuis nog nooit heeft gezien: elke aflevering heeft een thema en de dramafragmenten haken daarop in. Hoe Ellen dit in beeld gaat brengen, denkt ze uit in overleg met de schrijvers van het programma. De scènes worden deels opgenomen in een studio en deels op de fraaiste locaties in het land, zowel binnen als buiten. In een bos, een bunker, een kasteel of op een mooie zolder bijvoorbeeld. Ook het bouwen en verzamelen van decoronderdelen en rekwisieten is het werk van Ellen Janssen. Ze maakt veel zelf in haar atelier en heeft een hoop spullen in huis. Al dat materiaal moet naar de set worden getransporteerd en daar komt Middelbeek in beeld. 

Ellen Janssen - Middelbeek Lease Alkmaar

Vervoer van decorstukken

Een eigen bus aanschaffen heeft Ellen eigenlijk nooit serieus overwogen. Te onhandig in de binnenstad, waar je met een oude diesel tegenwoordig ook niet eens meer mag komen. Bovendien is de ene week een groot formaat bus nodig en de keer erna een kleinere auto met een trekhaak of imperiaal omdat er een surfplank mee moet. Huren bij Middelbeek geeft Ellen al dik twintig jaar die flexibiliteit: “Zonder problemen! Ze zijn betrouwbaar en doen bijvoorbeeld niet moeilijk als ik de auto na sluitingstijd kom inleveren. We nemen per draaidag zo’n vier à vijf scènes op en dan kan het wel eens uitlopen. Bij Middelbeek hoef ik niet te stressen over het tijdstip. Eén keer had ik me vergist en een te kleine auto besteld. Toen hielpen ze me meteen uit de brand. Ik heb weleens een andere verhuurder gehad, omdat die toen wat goedkoper leek, maar daar had ik meteen gedoe mee. Nooit meer!”

Kijkers, volgers en abonnees

Het Klokhuis is nog altijd enorm populair. Kinderen kijken er thuis naar en op scholen wordt het frequent gebruikt als lesmateriaal. Internet heeft het aantal kijkers alleen maar vergroot: op Instagram heeft het programma 43.000 volgers, het YouTube-kanaal heeft 180.000 abonnees en sommige video’s zijn ondertussen meer dan een miljoen keer bekeken. Een niet stuk te krijgen concept dus, waar ook Ellen Janssen nog lang niet op is uitgekeken.

Tekst: Anita van Prooijen
Fotografie: Norbert Reijngoud

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest