Telefoon:

072 512 70 44

Email:

reserveren@middelbeek.nl

Openingstijden Frieseweg:

ma-za: 07:30 - 20:00
zo: 09:00 - 11:00

Openingstijden Diamantweg:

ma-vr: 08:00 - 18:00

STAM OBDAM CARROSSERIEBOUW

072 512 70 44

VOOR VOERTUIGEN VAN ALKMAAR TOT DUBAI

Middelbeek bestaat al 75 jaar. In het kader van dit jubileum brachten wij in 2021 een jubileum magazine uit waarin wij een aantal klanten hun verhaal hebben laten vertellen. Stuk voor stuk mooie, indrukwekkende verhalen van lokale ondernemers, die we graag ook delen in dit blog.

Wie de grootste bestelwagens van Middelbeek Autoverhuur ziet, weet misschien niet dat die zonder opbouw uit de fabriek komen, als chassis-cabine met chassisliggers en een achteras. De bakopbouw wordt pas later uitgevoerd door Stam Obdam Carrosseriebouw. Ook dit bedrijf is weer zo’n typerend voorbeeld van een Noord-Hollandse familieonderneming die zonder poeha aan de weg timmert. Terwijl ze ook producten maken die redelijk uniek zijn. 

Stam Obdam is al jaar en dag expert in transportoplossingen. In 1944 wordt de eerste generatie Stam firmant in een onderneming die een eeuw eerder begon als wagenmakerij. Vanaf dat moment ontwikkelt de transportbranche zich stormachtig en J. Stam en Zn. springt daar slagvaardig op in. Ruim 75 jaar later kan Stam Obdam voor elk type motorwagen, oplegger en aanhangwagenchassis een opbouw op maat maken. Dit varieert van open laadbakken tot geïsoleerde voertuigen, van racetrailers tot verkoopwagens met uitschuifbare balies en van oprijwagens tot dichte bakken met laadkleppen. Het betekent automatisch dat het klantenbestand van Stam Obdam buitengewoon divers is.

Honderd bestelwagens voor Middelbeek

Ook de bestelwagens van Middelbeek Autoverhuur – meestal Ford Transits – worden door Stam Obdam van de gewenste laadbak voorzien voor ze de weg opgaan, al dan niet met een laadlift. Daarnaast voert Stam Obdam schadeherstel uit, want met huurauto’s wordt er natuurlijk weleens een verkeerde inschatting gemaakt: een tunneltje dat net te laag blijkt te zijn of een overhangende luifel die over het hoofd wordt gezien. In totaal heeft Stam Obdam toch minstens zo’n honderd bestelwagens van Middelbeek onder handen gehad. Een zakelijke relatie dus die al veertig jaar en drie generaties lang in goede harmonie verloopt: “Met de mensen van Middelbeek is het gewoon prettig samenwerken.”

Stam Obdam Carrosseriebouw Middelbeek autoverhuur Alkmaar

Uniek Roll-Over-systeem

Wat zijn dan die onderscheidende producten waarmee Stam Obdam zich profileert? Allereerst het Roll-Over-systeem, een lichte en stabiele kapconstructie waarmee vrachtwagens van 7 tot 35 meter lengte veilig door één man kunnen worden afgedekt. “Dit bestaande concept hebben wij gekocht en zelf doorontwikkeld. Het is ideaal voor schoon en droog vervoer van ladingen waarbij de inhoud van voor naar achter bereikbaar moet zijn. We verkopen dit systeem in heel Nederland en in Duitsland, onder meer aan Siemens Fahrzeugbau. Zij gebruiken het bijvoorbeeld voor transport van stalen treinstelonderdelen.”

Sondeervoertuigen voor Nederlandse expertise

De andere niche waarin Stam Obdam een hoofdrol speelt, is sondering, een techniek die minstens zo Nederlands is als baggeren. Deze methode bepaalt onder meer het draagvermogen van de grond en wordt uitgevoerd door bedrijven als Koops en Fugro. In samenwerking met Gouda Geo Equipment bouwt Stam Obdam hiervoor sondeervoertuigen met rupsbanden en een sondeertoren. Deze worden wereldwijd gebruikt, onder meer in de olie-industrie en huizenbouw. “Misschien leuk om te vertellen dat onze sondeervoertuigen bijvoorbeeld zijn ingezet voor de aanleg van de Palmeilanden voor de kust van Dubai.”

Warme voeten

Tenslotte werkt Stam Obdam actief aan duurzaamheid binnen het bedrijf. Niet alleen voor de reductie van kosten en CO2, maar ook om de werkomstandigheden van de medewerkers te verbeteren. Speciaal voor hen is vloerverwarming aangelegd die wordt verwarmd met een lucht-warmtepomp, natuurlijk wel op zonne-energie!
 

Tekst: Anita van Prooijen
Fotografie: Norbert Reijngoud

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest