Telefoon:

072 512 70 44

Email:

reserveren@middelbeek.nl

Openingstijden Frieseweg:

ma-za: 07:30 - 20:00
zo: 09:00 - 11:00

Openingstijden Diamantweg:

ma-vr: 08:00 - 18:00

KBL BELETTERINGEN

072 512 70 44

VAN HANDGESCHILDERDE BUSJES NAAR GEWRAPTE VRACHTWAGENS

Middelbeek bestaat al 75 jaar. In het kader van dit jubileum brachten wij in 2021 een jubileum magazine uit waarin wij een aantal klanten hun verhaal hebben laten vertellen. Stuk voor stuk mooie, indrukwekkende verhalen van lokale ondernemers, die we graag ook delen in dit blog.

Dankzij de opvallende print en het frisse kleurtje groen springen de busjes en bestelwagens van Middelbeek Autoverhuur er lekker uit in het verkeer. Wie nog even langer kijkt, ziet ook dat de bestickering er haarscherp uitziet. Dat is te danken aan één bedrijf: KBL Beletteringen op de Oudegracht in Alkmaar. Niet pas sinds vorig jaar, maar al bijna een halve eeuw. Sinds wanneer KBL voor Middelbeek werkt, weet Nico Kabel niet uit het hoofd, maar in ieder geval zo lang als hij zich kan herinneren. Ook KBL is een familiebedrijf dat van vader op zoon is overgegaan, van Nico naar Nico in dit geval. Misschien schept dat wel een vanzelfsprekende band.

Tegenwoordig levert KBL aan bedrijven in de hele regio een uitgebreid pakket op het gebied van signing – van gevelreclame tot spandoeken en van lichtbakken tot reclamezuilen – maar het begon ooit met auto’s en reclameborden. Handgeschilderde promotie, met penselen. Een echt ambacht, dat KBL onder meer uitvoerde voor vrachtwagenspuiterijen en café-eigenaren.

Handgeschilderde autoreclame

Nico Kabel denkt er nog met plezier aan terug: “Het was een prachtige kant van het vak. Je had vaak letterlijk de vrije hand. Dan sprak je iets af met de klant en daarna kon je min of meer je gang gaan.” Zo voorzag KBL caféramen van strakke of zwierige namen en werden in het stadhuis van Alkmaar ornamenten met bladgoud gepenseeld. Natuurlijk werd ook gewerkt met vaste lettertypen en met sjablonen: tekeningen met gaatjes, die Nico jr. als jochie al uit moest prikken. Met houtskool werd de afbeelding dan door de gaatjes heen overgebracht op de auto of ruit, en daarna kon de schilder de afdruk piekfijn handmatig invullen. Uit die tijd heeft Nico Kabel goede herinneringen aan Middelbeek. Aan de oude garage waar de boekhouder boven woonde en waar het altijd gezellig was.

 
KBL Beletteringen Middelbeek Autoverhuur Alkmaar

Innovatieve signing

 
KBL Beletteringen groeide intussen mee met de stormachtige ontwikkelingen op het vakgebied, zowel op digitaal niveau als in de uitvoering. Dankzij innovatieve technische mogelijkheden worden vrachtwagens nu van bumper tot bumper met reclame- uitingen gewrapt en wordt metershoge gevelreclame gerealiseerd.  “Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het.” Wat daarnaast nog is gebleven, is de beheersing van het fijnere
werk. KBL is nog steeds specialist in handgeschilderde auto- en raamreclame. Op oldtimers bijvoorbeeld, en in opdracht van horecaondernemers die een voorliefde hebben voor het ambachtelijke. En dat doet Nico Kabel natuurlijk graag.
 
Creatieve samenwerking
 
Een andere constante factor door de jaren heen is de goede relatie met Middelbeek. Samen bedachten ze met veel plezier de meest creatieve projecten, zoals opvallende wintersporthuurauto’s. “Altijd fijn om bij Middelbeek binnen te stappen. Je voelt je er altijd welkom en het zijn prettige mensen om mee samen te werken.” Andersom wordt dat precies zo ervaren, dus de kans is groot dat deze twee oer-Alkmaarse bedrijven daar nog lang mee doorgaan. Ze varen er immers allebei wél bij. 

Tekst: Anita van Prooijen
Fotografie: Norbert Reijngoud

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest